Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Čokoládový průmysl v českých zemích.

 

 

Čokoláda se do českých zemí rozšířila ze západní Evropy, kde již v 17.století bylo pití čokolády velkou módou. První záznam o výrobci čokolády je znám z roku 1770, kdy měšťan Filip Watzke v Celetné ulici v Praze je považován za prvního čokoládníka. Od roku 1819 byli již čokoládníci ve společném cechu s cukráři.

Koncentrace řemeslné výroby byla dobrým základem pro postupující přechod k manufakturní a tovární výrobě. V polovině 19. století působí v Praze již 8 výrobců čokolády.

Za vůbec prvního továrního výrobce čokolády je považována firma Luna, kterou založil v roce 1839 František Černoch v Kozí ulici v Praze. Svůj první výrobek nazval „Čokoláda s indiánem“.

V průběhu 19.století postupně vznikaly nové továrny – jména jako Deli, založená v roce 1806 Augustem Tschinkelem jako výroba kávové náhražky /výroba čokolády až od r.1858/, dále Fürth/zal.1810 v Č. Budějovicích/, ale výroba čokolády až od roku 1886, ve stejném roce založil Michal Jína v Lomnici nad Popelkou výrobu sucharů, čokoládu začali vyrábět až v 30.letech 20.století. Další závod, který se proslavil především výrobou oplatek byl opavský Fiedor, zal. 1840, který vyráběl čokoládu také až od r. 1936. Z další plejády firem, které byly založeny ve 2. polovině 19. století je nutné jmenovat firmy Kluge/ zal. v r. 1861 v Praze na Smíchově/, Kneisl-Sfinx /zal. v r. 1863 ve Všetulech/, dále Velim/ zal. 1869/ a konečně firmu Maršner, / oficiální rok založební 1896, ale první zmínka je o firmě již v roce 1889/ , která od 20. let používá značku Orion, v současné době nejprodávanější čokoláda na českém trhu.

Další známá jména jako Diana-Hartwig a Vogel, zal. 1893, Otto Rüger, zal. 1896 a Jordan a Timaeus/od r. 1854/ všechny se sídlem v Podmoklech na předměstí Děčína a bratři Stollwerckové zal. 1896 v Bratislavě byly pobočnými závody mateřských firem v Německu. Firmy díky tomu obešly celní překážky a mohly zásobovat bez problémů celou monarchii.

Celkem bylo v českých zemích na území Rakouska-Uherska více než 50 závodů na výrobu čokolády a cukrovinek. Řada firem byla založena ještě do začátku 1. světové války.

 

 

čokoláda

 

 

V tomto období vznikly další známé firmy jako Zora Olomouc/1898/, Standard bratři Kroupové v Praze/1903/, Merkur v Českých Budějovicích/1906/, v témže roce ve slovenské Trnavě firma Fischer, která od r.1934 používá jméno Figaro . Tuto značku později převzala znárodněná firma Stollwerck v Bratislavě v období socialismu koncem 50.let.

Konečně se dostáváme k firmě Koukol a Michera, založené v Kutné Hoře v roce 1912. Významná byla i firma Rupa, jejíž značka byla obnovena v polovině 90. let minulého století.

Firmu založil Rudolf Pachl, z jehož jména také vznikl název, v roce 1916, některé prameny uvádějí rok 1914. Původně měla firma výrobní prostory v Praze - Nuslích, tam kde dnes stojí radnice, v roce 1932 byl dokončen pobočný závod v Modřanech/později sídlo Orionu/. Po roce 1945 byla firma znárodněna, v r. 1947 byla ještě založena firma Ja-Pa /Jan Pachl/ v Čadci na Slovensku, ale i ta byla o rok později znárodněna.

Největší zakladatelská horečka však nastala po založení samostatného Československa po roce 1918. Počet továren na čokoládu vzrostl na více než 100, vznikla obrovská konkurence a řada firem své výrobky vyvážela.

Velké množství čokolády samozřejmě spotřebovali i cukráři. Již v roce 1909 byla založena Čokoládovna českých cukrářů Rekord, která výhradně dodávala své výrobky cukrářům, v roce 1919 následuje založení firmy Jitřenka v Hradci Králové,což bylo nákupní,výrobní a prodejní družstvo cukrářů, které od r. 1933 vyrábělo i čokoládu.

Známé cukrárny si vyráběly vlastní čokoládové výrobky, balené v elegantních obalech např. firmy Berger a Dejmal.

Ve 20. a 30. letech byly založeny další firmy jako Maryša v Rohatci a Bonbonia bratři Makalové v Kolíně v r. 1920, další kolínská firma Kolinea měla dokonce pobočku v bulharském městě Gorna Orjachovica. Opavská firma Kessler a Weeber zase vyráběla v licenci známou švýcarskou čokoládu Maestrani. V roce 1922 si v Plzni založila pobočku známá rakouská firma Pischinger.

Některé firmy nepřežily hospodářskou krizi, v době 2. světové války byla výroba výrazně utlumena a koncem války se již nedostávaly suroviny.

Po válce některé menší firmy začínaly znovu rozjíždět výrobu, ale vše bylo jinak po únoru 1948. V průběhu několika let většina firem zanikla a pouze několik továren pokračovalo ve výrobě čokolády.

 

Stanislav Krámský

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií