Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Zakládání továren

 

druhá polovina 19, 20. století

 

 

Zakladatelská vlna průmyslových továren se nevyhnula ani území pozdějšího Československa. Od roku 1840 až do konce 19. století tak byly založeny známé firmy jako Th.Fiedor v Opavě/1840/, J. Kluge v Praze/1861/, Ph.Kneisl v Holešově/1863/, Velim ve Velimi/1869/, A. Maršner později Orion v Praze/původně se udával rok 1891, nyní oficiálně rok 1896/ a Zora v Olomouci /1898/. Došlo tím k vytvoření vlastního národního trhu čokolády a cukrovinek symbolizovaného heslem „svůj k svému“. Významné byly i pobočky zahraničních firem jako Stollwerck v Bratislavě/1896/ nebo v Podmoklích u Děčína dokonce 3 firmy – Jordan a Timaeus/1854/, Hartwig a Vogel / 1893/ a Otto Rüger /1896/

 

Rakousko-uherské továrny na cukrovinky, čokoládu a ovocné konzervy měly od roku 1892 svůj „Ústřední svaz továrníků ve Vídni“. Před 1. světovou válkou sdružoval na 190 větších továrních podniků, z toho asi 40 továren na čokoládu. Zaměstnával celkem okolo 30,000 osob. Celý rakouský vývoz výrobků z čokolády byl nepatrný. V roce 1899 za 285,000 zlatých, v roce 1913 za necelý milión. Švýcaři v té době vyváželi za 47 miliónů franků. Příčinou byla nízká konkurenční schopnost, která pramenila z vysoké ceny základních surovin – cukru a kakaových bobů.

 

Čokoládové výrobky byly v té době oproti cukrovinkám drahé, v malém výběru a v jednoduchém balení. Z cukrovinek se vyráběly většinou lisované roksy, ke konci 70. let 19. století se objevila novinka – atlasové bonbóny zvané později „fourrés“. Pak nastala doba fondánu, pralinek a jiných francouzských bonbónů. Od 90. let předstihuje čokoláda cukrovinky co do rozličných druhů, ale i kvalitou a adjustací obalů. Pití kakaa se u nás rozšířilo rychleji teprve po Jubilejní výstavě v Praze v roce 1891, i když se u nás vyrábělo již dříve. Podnět k tomu dala podnikavá světoznámá holandská firma Van Houten/ zal. 1815/, která se prosadila díky své vtipné reklamě. Na výstavě dívky v holandském kroji nabízely k ochutnání šálky horkého kakaa s mlékem. Za této situace byl dovoz zahraničního zboží, zejména švýcarských, francouzských a německých čokolád a kakaového prášku, značný.

 

V té době bylo českých zemích více než 50 průmyslových závodů na výrobu čokolády, cukrovinek a oplatkového zboží. Pro posouzení rozsahu výroby čokolády uveďme několik čísel. V letech 1910 -14 se dovezlo do Rakouska-Uherska na 3,348 vagonů kakaových bobů. Z tohoto množství zpracovávaly továrny na našem území průměrně 400 vagonů ročně, za 5 let 2,000 vagonů, tedy téměř 60% z celkového množství.

Výrobky českého a slovenského průmyslu pronikaly bez zábran na trhy ostatních zemí monarchie. Do počátku 1. světové války byly založeny na území pozdějšího Československa ještě další významné a známé firmy jako např. v roce 1903 firma Standard bratři Kroupové Praha, v roce 1906 firma Kolinea v Kolíně a firma Fischer Figaro v Trnavě, v roce 1911 firma Merkur v Č. Budějovicích, v roce 1912 firmy J.Körber v Liberci a Koukol a Michera/značka Lidka/ v Kutné Hoře a konečně v roce 1916 firma Rupa v Praze.

 

1. světová válka zabrzdila rozvoj tohoto odvětví. Blokáda na dovoz kakaových bobů způsobila, že po vyčerpání starých zásob v průběhu roku 1915 musel celý průmysl přejít na válečnou náhražkovou výrobu, hlavně na zpracování ovoce. Dále se vyráběly pouze fondantové, agarové a ovocné cukrovinky, a to ještě v omezeném množství, protože i příděly cukru se každým rokem snižovaly, a to o celých 50%.

 

 

 

 

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií