Jak to všechno začalo

 

Základy jedné z největších továren na cukrovinky a čokoládu u nás vybudovali podnikaví manželé Albína a František Maršnerovi. František Maršner si v roce 1882 zřídil v Kladně vlastní živnost – obchod s cukrářským zbožím. V témže roce se ve svých 25 letech oženil a o dva roky později založil časopis Obchodní listy, jehož byl majitelem, vydavatelem i redaktorem. Albína Maršnerová obdržela v roce 1890 živnostenský list na výrobu orientálních cukrovinek - je ale pravděpodobné, že je vyráběla už od roku 1886.

ORION

Živnostenská výroba byla přeměněna ve firemní zaprotokolováním v obchodním rejstříku dne 27. července 1896 jako veřejná obchodní společnost pod názvem „Továrna na orientálské cukrovinky A. Maršner, hlavní závod na Královských Vinohradech, odštěpný v Praze“. Veřejnými společníky byli manželé Maršnerovi. Tímto datem byla založena společnost, jejímž nástupcem dnes jsme.

 

V malé dílně Maršnerů v Balbínově ulici, zařízené dvěma kotli, se vyráběl zejména turecký med. Výroba se zvyšovala a malá dílna už nestačila, i když se „cukrlata“ balila po domácku v rodinách dělníků. Větší prostor pro výrobu našli Maršnerovi v roce 1891 v Čelakovského ulici, kde byl tehdy hostinec „Na Plzence“. Ve dvou přízemních budovách byly dvě dílny, sklad surovin a hotového zboží. Vyráběly se další orientální cukrovinky jako jsou sultánský chléb, halva, sučuk, rahat, manna a také šumivé bonbony. Výroba byla rozšířena o sortiment šumivých bonbonů, které získaly ocenění z Chebu 1892 a z Bruselu 1893.

 

Prodej výrobků na území bývalého Rakouska-Uherska, zejména na poutích, stále stoupal. To vedlo F. Maršnera v roce 1896 k jednání o výstavbě nové továrny na Královských Vinohradech na Korunní třídě. Tím začalo dlouholeté budování objektu pozdější továrny ORION. V roce 1897 začal F. Maršner s výrobou čokolády na zařízení firmy Lehmann, která také pro jeho továrnu vypracovala projekt na zařízení dílny. V roce 1897 se také začalo vyrábět čokoládové vánoční zboží, zejména figurky. Důležitým výrobkem pro továrnu se stal kakaový prášek - "Maršnerovo kakao".

 

V roce 1902 byla registrována ochranná známka "Maršnerova reformní čokoláda". Tato čokoláda byla nabízena s poukazem na její prospěšnost pro lidské zdraví. Kromě chuťových vlastností čokolády se zdůrazňoval obsah vápníku, železa, theobrominu, ale i obsaženého cukru pro výživu zejména dětí, mladistvých a osob v rekonvalescenci. Výživnost 85 g čokolády se v té době srovnávala s výživností 100-250 g masa nebo 4 vajec. Příznivý vliv čokolády potvrdili továrně písemně lékaři z Prahy a Vídně.


Pavel Novák, Orion

 

 

 

Maršnerovy obaly

Maršnerovy obaly a reklamy často apelovaly na vlastenecké city veřejnosti. V sortimentu byly také čokolády “Česká”, “Slovanská”, “Sokolská” ...

 

 

Krávu zobrazenou na obalu mléčné čokolády

Krávu zobrazenou na obalu mléčné čokolády musí ve své historii mít pravděpodobně každý výrobce. Tato varianta zaujme více 10 jazykovými variacemi reklamního textu.

 

 

Reklamní plakát

Reklamní plakát připomíná, že významné prodeje byly realizovány pouličními prodejci, na trzích a poutích.

 

 

Reformní čokoláda

Reformní čokoláda byla reformní proto, že s ní byla spojena komunikace o výživových přednostech výrobku. Obsah bílkovin výrobce stanovil s přesností na setinu procenta.

 

 

Šumivé bonbony

Šumivé bonbony na přípravu nápoje byly jedním z nejvěhlasnějších Maršnerových výrobků. Jejich značka Gambrinus byla registrována v roce 1901, o 18 let dříve než byla spojena s plzeňským pivem.

 

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií