Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Největší pěstitelé kakaových bobů

/pramen Chocosuisse/

 

Sklizeň v tisících tunách

 

Pobřeží slonoviny 1242
Indonésie 810
Ghana 632
Nigérie 428
Kamerun 264
Brazílie 233
Ecuador 132

 

 

kakaovník mapa

 

Pobřeží slonoviny je stále daleko největším pěstitelem kakaových bobů s téměř 40% podílem, a to i přesto, že tato rovníková africká země je stále zmítána nepokoji a zuří tam občanská válka. Po určité stagnaci se zvyšuje pěstování v Ghaně, která se podílí na pěstování kakaových bobů 20%. Brazílie měla být již dávno největším pěstitelem, ale pěstování se tam moc nedaří, stromy jsou napadány plísní a tak produkce neustále klesá. Ještě v 80. letech sklidila tato země na 400 tis. tun kakaových bobů. Od počátku 21. století se snaží přejít na pěstování kakaových bobů v bio kvalitě. S pomocí největšího světového zpracovatele kakaa, švýcarského koncernu Barry Callebaut, se to docela daří.

 

Celkem se momentálně kakaové boby pěstují v asi 35 zemích čtyř kontinentů. Z toho v mnoha ostrovních státech, kromě Karibské oblasti i např. na Fidži, Vanuatu nebo na Havajských ostrovech. Kvalitní kakaové boby se pěstují na Madagaskaru nebo v Papua-Nová Guinea. Kakaové plantáže byly před několika lety založeny i na severu Austrálie.

Kvalitních kakaových bobů je však stále nedostatek a tak firmy, které vyrábějí nejkvalitnější čokoládu, vyhledávají vzácné druhy kakaových bobů přímo v pěstitelských oblastech, podílí se na jejich pěstování nebo dokonce se stávají vlastníky plantáží. Pro pěstitele je to výhodné, protože dostanou daleko více zaplaceno. Velkou úlohu v tom hraje obchod fair trade. Do tohoto hnutí jsou zapojeny hlavně firmy, které vyrábějí čokoládu v bio kvalitě.

 

Např. známá německá firma Ritter již od počátku 90. let podporuje pěstitele v Nikaragui. Bylo to velmi prozíravé a dlouhodobá spolupráce se 700 pěstiteli, kteří jsou sdruženi v Kooperative „CacaoNica“ nese po 15 letech již své první ovoce. Firma mohla v roce 2008 vyrobit první bio čokoládu z kakaových bobů z těchto plantáží. Firma podporuje i vzdělávání rolníků a za svoje boby dostávají rolníci zaplaceno o 30% více než je světová cena.

 

Také rakouská firma Zotter se rozhodla, že bude vyrábět své výrobky pouze s bio čokoládou. K tomuto účelu vlastní v Brazílii kakaovou plantáž a boby zpracovává ve své továrně u Štýrského Hradce.

Prvními průkopníky v této oblasti však byly italské firmy Domori a Amedei. Ti se proslavili tím, že našli ve venezuelských pralesích vzácné druhy Criolla Porcelana a Chuao. Tyto boby patří k nejdražším na světě. K těm patří i divoce rostoucí kakaové boby v Bolívii, které zase zpracovává švýcarská firma Felchlin. K největším výrobcům kvalitních čokolád z jednoduhových kakaových bobů patří německý výrobce Rausch, který byl jedním z průkopníků. V současné době nabízí 8 druhů čokolád z různých oblastí od mléčných druhů vyrobených z kakaových bobů z Nové Guinei až po 80% hořké čokolády z kakaových bobů z Trinidadu.

 

Zatím ovšem boby ve fair trade a bio kvalitě tvoří mizivé procento z celkové produkce.

 

 

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií