Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Největší zpracovatelé kakaových bobů

 

/pramen Chocosuisse/

 

kakao

 

 

Množství zpracovaného kakaa podle jednotlivých kontinentů a zemí v tunách za rok
Evropa 1540,5
Asie a Oceánie 699,4
Severní Amerika 487,9
Střední a Jižní Amerika 365,6
Afrika 514,5
svět celkem
3.607,8
z toho v Evropě nejvěrší zpracovatelé
Nizozemí 465
Německo 356,7
Francie 160

 

 

 

Největším zpracovatelem kakaových bobů je Evropa, kde je její podíl více než 40%. Zvyšuje se však podíl zpracování v pěstitelských zemích na úkor Severní Ameriky. Z jednotlivých zemí je bezkonkurenčně v čele Nizozemí, kde má zpracování kakaových bobů dlouhou tradici. Celosvětově bylo zpracováno za rok 3.607,8 tisíc tun. Pro srovnání, v roce 1930 se zpracovalo necelých 500 tisíc tun a o padesát let později, v roce 1980, již 3x více – 1,500 tis. tun a za dalších necelých 30 let se objem více než zdvojnásobil, což je obrovský nárůst.

 

 

Zajímavé je, že se boby zpracovávají i na finální výrobek v bezprostřední blízkosti plantáží. Výsledný produkt je vysoké kvality, např. na Grenadě v karibské oblasti funguje malá továrna již několik let a vysoce kvalitní čokoládu distribuuje po celém světě. Také v malém ostrovním státečku Sao Thomé a Principe u afrických břehů najdeme malého výrobce, který boby z vlastní plantáže zpracovává na výtečný finální produkt. V Nicaragui začal jeden Holanďan se svými společníky vyrábět čokoládu, na jejíž výrobu používá boby z nedaleké plantáže. A tak by bylo možné pokračovat, např. v již zmíněném Ekvádoru vzniklo v posledních letech několik výrobců vysoce kvalitních čokolád, se kterými se snaží prosadit na evropském a americkém trhu.

 

 

V rámci světového obchodu se kakaové boby rozdělují do dvou kategorií – fine nebo flavour, tam patří boby Creollo nebo Trinitario, a bulk nebo ordinary, kam patří kakaové boby Forastero. Kakao „national“ z Ecuadoru patří do odrůdy Forastero , ale řadí do kategorie fine nebo flavour.

 

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií