Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Čokoláda a víno

 

 

 

 

cokolada k vinu

 

 

 

V posledních letech se staly velmi oblíbené degustace vína a čokolády. Vždy několik druhů čokolády převážně hořké se spojí s určitými druhy vín. Degustace pořádají výrobci vín ve spolupráci s výrobci čokolád. Všeobecně se k degustaci vybírají hlavně červená vína jako Merlot, Chardonay, Cabernet nebo těžká vína jako Madeira, Sherry nebo portské. Tato vína se hodí k hořké čokoládě s vyšším obsahem kakaa, přičemž aromatizované čokolády se spíše hodí ke sladkým bílým vínům.

K růžovým vínům se např. hodí čokoláda s marcipánovou náplní. Při degustaci pak přítomní hodnotí, jestli se určený druh čokolády hodí k tomu určitému druhu vína. Degustuje se 5-7 druhů. Tím se propaguje jak čokoláda, tak i víno. Nejdříve se ochutnává víno, potom k tomu vhodná čokoláda. Všeobecně rovněž platí, že ke kvalitním vínům se degustuje kvalitní čokoláda, čím vyšší je v čokoládě obsah kakaových součástí, tím musí být víno sušší. Zde je nutné dodat, že jestli se čokoláda hodí k tomu určitému druhu vína, pak to je subjektivní pocit degustátorů, každému chutná něco jiného.

Někteří výrobci již vyvinuli specielní druhy čokolády, které se hodí k určitému druhu vína.

Např. italská firma Sugar Company nabízí Barrique Chocolate s tabákovým listem, která se konzumuje se šumivými víny nebo likéry zatímco Barrique Chocolate s vanilkou výborně pasuje ke grappě a silným sladkým vínům.

Degustují se i  čokolády a whisky a čokoláda a doutníky. Uvidíme, na co se ještě přijde.

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií