Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Čokoláda a zdraví

 

Že má čokoláda léčivé účinky, to se vědělo již od počátku její existence. Není také náhoda, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři jí předepisovali při rekonvalescenci. Také staří Mayové a Aztékové věděli o léčebných účincích čokolády, hlavně jako o posilujícím prostředku. Že je čokoláda spolehlivým afrodiziakem věděli již Montezuma, Casanova nebo madame du Barry. Již v roce 1591 vychází první kniha o vlivu čokolády na zdraví.

V posledních letech vědci zkoumají vliv čokolády na lidské zdraví. Čokoláda z toho vychází velmi pozitivně, je však třeba dodat, že aby se její účinky výrazně projevily, bylo by nutné zkonzumovat velké množství čokolády. To by však mohlo mít vedlejší účinky, protože čokoláda obsahuje značné množství tuku a je dost kalorická, okolo 500 kcal ve 100 g tabulce. Stále se ale bavíme o hořké čokoládě, o obsahu kakaa 50-75%, ještě účinnější je čokoláda s vyšším obsahem kakaa až do 99%. Doporučuje se denní dávka okolo 50 g, takovéto množství je ale spíše preventivní.

 

 

Poslední výzkumy dokazují, že…

 

- hořká čokoláda chrání srdce a oběhový systém. Je to díky vysokému obsahu flavonoidů/polyfenolů/, antioxidační látky, obsažené v čokoládě, které zlepšují funkci cévní výstelky a zvyšují schopnost cév se roztahovat. Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění o 76%. Také se doporučuje pití kvalitního kakaa.

 

- Hořká čokoláda snižuje vysoký tlak. Je to rovněž díky obsahu flavonoidů, 100 g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. V Německu nedávno zveřejnili výsledek studie, kdy 173 osob každý den zkonzumovalo 100 g hořké čokolády. 1/3 těchto osob trpěla vysokým tlakem. V průběhu dvou týdnů jim byl pravidelně měřen tlak a ukázalo se, že u lidí s vysokým tlakem se tlak v průměru snížil. Je nutné ale dodat, že 100 g čokolády za den je poměrně vysoké kalorické zatížení.

 

- Flavonoidy také snižují riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasného stárnutí.

 

- Čokoláda může léčit i kašel, protože obsahuje teobromin, který je velmi účinný proti kašli. Je až o jednu třetinu účinnější než kodein a má méně vedlejších účinků. Teobromin povzbuzuje i mozek, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak. Má i lehké močopudné účinky.

 

- Čokoláda a diabetici - nejde to moc k sobě, ale nedávno vědci zjistili, že při podávání kakaa specielně obohaceného flavonoidy skupině diabetiků se u nich zlepšil funkce cév u diabetiků typu 2.

 

- Hořká čokoláda posiluje u mužů schopnost erekce. Alespoň to tvrdí časopis Men´s Health. Hořká čokoláda s minimálním 50% obsahem kakaa obsahuje rostlinné látky, které vyvolávají rozšiřování cév. Stačí na to 50 gramů čokolády denně.

 

- Mléčná čokoláda obsahuje kalcium, které posiluje kosti.

 

- Čokoláda vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti. Je to tím, že čokoláda obsahuje látky, které povzbuzují náladu jako serotonin, kofein a theobromin. Působí i proti stresu díky obsahu magnesia a kalia.

 

- Čokoláda byla dlouhou dobu považována za příčinu kazivosti zubů. To však není pravda. Čokoláda obsahuje fluor, který posiluje zuby a kalium, které je dobré proti stresu.Nedávno byla vyvinuta čokoláda, která je šetrná k zubům. Místo cukru se používá látka isomaltulose, která se skládá z přírodního medu a cukrové třtiny.

Stejná firma uvádí na trh čokoládu a kakaový prášek Anticoa, které obsahují zvýšené množství antioxidantů. Firma vyvinula speciální proces, kterým se tyto látky zkoncentrují. Výsledný výrobek má blahodárný účinek na lidské zdraví.

 

- Čokoláda je bohatým zdrojem minerálů - kalcia, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A,B,C a E, které jsou prospěšné zdraví. Kakaové máslo a kofein např. podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.

 

- Nasycené kyseliny v čokoládě nemají žádný vliv na obsah cholesterolu v krvi.

 

- Američtí vědci došli k závěru, že nadměrné požívání čokolády může vést k závislosti. Nenašli však v čokoládě konkrétní sloučeniny, které by tuto závislost mohly vyvolávat. Je možné, že tuto závislost vyvolává kombinace více než 300 izolovaných látek obsažených v čokoládě. Lidem závislým na čokoládě se v anglicky mluvících zemích říká „chocoholics“ nebo „chocolate cravers“.

 

- Čokoláda se používá také v kosmetice a wellness. Kakaové máslo je již dávno součástí různých kosmetických krémů, čokoládový make-up nebo kakaová pěna do koupele se objevily teprve nedávno. Posledním hitem je však zábal z hořké čokolády a čokoládové koupele, které mají blahodárný vliv na pokožku. Nemůže samozřejmě chybět ani čokoládový parfém.

 

- Protože se jedná o jeden z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných pokrmů, konzumují čokoládu sportovci, vysokohorští turisté a těžce pracující, protože je zdrojem energie. Ne náhodou se objevila v denních přídělech americké armády za druhé světové války, armády si nechávají vyrábět specielní čokoládu pro vojáky, čokoládou jsou vybaveni ve vesmíru i astronauti.

 

 

 

 

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií