Festival Čokolády Tábor
čokopárty
Toulava

 

Facebook

 

Náš facebook

 

 

 

 

Doporučujeme navštívit:
(partnerské weby)

 

Doporučujeme: Navštivte také stránky www.visittabor.eu - Oficiální web města Tábora

BONBON - Exkluzivní čokoládové bonbony a pralinky podle originální receptury

Café Budík - u nás máš času dost!

Porcelán a čokoládový nápoj

 

 

porcelan

 

 

 

Je notoricky známo, že poslední aztécký vládce Montezuma pil až 40 šálků čokolády denně, byl to však jiný nápoj, než jak ho známe nyní. Byla to hustá napěněná tekutina, do které se přidávalo koření a kukuřičná mouka. Nápoj Španělům vůbec nechutnal.

 

V roce 1528 přivezl do Evropy kakaové boby a návod i náčiní, jak připravovat kakaový nápoj.

Jako nápoj se kakao a čokoláda vyvíjely postupně, v Evropě se nejdříve čokoláda pila na španělském dvoře, kde receptura byla vylepšena přidáním cukru.

 

V 17.století se pití čokolády rozšířilo i do ostatních zemí Evropy, díky sňatkům mezi panovnickými dvory a začaly vznikat lokály a kluby, kde se pil čokoládový nápoj. K tomu již bylo potřeba nádobí - nejdříve se používalo sklo,měd nebo stříbro, pro horký nápoj však byl nejvhodnější porcelán, který se začal používat hlavně od 18. století, kdy v roce 1710 byla v Míšni založena první porcelánová manufaktura v Evropě. Konvičky na čokoládu se se mnoho neodlišovaly od těch na čaj nebo kávu, pouze otvorem ve víčku, který umožňoval míchání čokolády, aby příliš nezhoustla. Dalším znakem byla rovná rukovět většinou ze dřeva a také to, že některé konvičky stály na třech nohách. V tomto případě mohla být čokoláda udržována horká nad plamenem.

 

Šálky na čokoládu měly koncem 18. století dvě ucha, což byla inspirace ještě z doby před Kolumbem, existovaly však i vyšší šálky bez ucha nebo s jedním uchem, případně s poklopem, aby čokoláda nevychladla.

 

Dalším specielním druhem šálku na čokoládu byla tzv. trembleuse, kdy šálek je posazen do porcelánové zahrádky, jak je např. vidět na známém Liotardově obraze „Dívka s šálkem čokolády“, který možno shlédnout v drážďanské galerii Zwinger. Tyto šálky byly hlavně určeny na servírování do postele. Ve Španělsku se těmto šálkům řikalo mancerina.

 

 

muzeum cokolady a marcipanu tabor

Tento projekt CZ.1.14/3.2.00/05.01829

“Vybudování Muzea čokolády a marcipánu v Táboře”
je spolufinancován Evropskou unií