Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Mýty o čokoládě

I čokoládu provází spousta nepravd a mýtů, kterými se možná řídíte i vy?

1. čokoládu nedávejte nikdy do lednice, pokud tedy nebydlíte v podrovním bytě a venku není 36°C. Čokoláda má njeraději pokojovou teplotu, takže ideální je špajz, spíž... Pokud ji necháte na teple, tak se samozřejmě rozteče, ale když ji dáte najednou do chladu, tak vám pravděpodobně zešediví.

2. Šedivost čokolády nemusí být vždy na závadu chuti, mnohdy se jedná "pouze" o estetický problém vzniklý špatným skladováním nebo špatnou temperací.

3. Čokoládu v žádném případě nesmí domácí mazlíčci, zejména pes ji nedokáže zpracovat.

4. Každá mléčná čokoláda musí být sladká - mléčná čokoláda je každá, která obsahuje mléko. Je na čokolatiérovi jak s ním pracuje a jaké poměry pro výslednou tabulku zvolí. 

5. Při výrobě mléčné čokolády se nepoužívá klasické mléko, ale pouze mléko sušené nebo kondenzované. Klasické by se s kakaovou hmotou nespojilo.

6. Čokoláda chytá pachy, takže pozor na skladování vedle aromatických potravin, jako jsou ryby nebo olomoucké tvarůžky. Výhodou této vlastnosti je, když vyrábíte ovoněnou a ochucenou čokoládu - aroma se krásně s kakaem spojí.

7. Po čokoládě se tloustne - největší mýtus. Ano, pokud sníte denně 100 g sladké čokolády, pak zajisté přiberete. Pokud si dáte kostičky hořké "bean to bar" s téměř nulovým podílem cukru, pak dostanete do těla všechny vlastnosti a účinky kakaa a zůstáváte stále na své váze a velikosti. 

V případě čokolády totiž platí velká výjimka - zde se nekupuje očima obalu, ale vnímejte složení a přijďte se vzdělat na naše degustace, ať se nenecháte napálit náhražkami plnými ztužených tuků.

 

 -
 -
Počet fotografií: 3
Platební metody Platební metody Platební metody

Projekt – Modernizace prostor átria pomocí 3D malby a dekorativních prvků – registrační číslo žádosti 0380001266. Cílem projektu je zatraktivnit návštěvníkům prohlídku muzea. Projekt byl financován Evropskou unií – Next Generation EU.

Financováno Evropskou Unií
Národní plán obnovy
Ministerstvo kultury
Služby JVTP podpora trendů