Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

BEAN TO BAR - od bobu po tabulku

Anglický název BEAN TO BAR znamená v překladu "od bobu po tabulku" a vlastně se jedná o nejzajímavější a nejoriginálnější postup výroby špičkové čokolády. V zahraničí běžná věc, u nás novinka. Před 6 lety existovala v České republice pouze jediná firma - hradecká Jordi´s. V roce 2018 už je v ČR 31 výrobců. 

Čokolatiér vyrábějící metodou "bean to bar" si nejprve vybere co nejkvalitnější boby, které následně procházejí celým procesem zpracování - sušení, třídění, mletí, drcení, konšování, temperace a finální čokoláda. Pouze na umění čokolatiéra záleží jaká výsledná čokoláda bude, poměr kakaového másla, kakaové hmoty a případně mléka či cukru. Důležitá je i doba jednotlivých kroků v procesu výroby, protože pak je čokoláda jemná, lesklá, na lomu krásně "zvoní" a hlavně skvěle chutná. Takto vyrobené čokolády vás mohou překvapit zvláštní chutí i kombinací. Hodně netradiční je mléčná, která má vysoký podíl kakaa (až 65%) a přitom ještě obsahuje mléko. Kdo zná "klasickou" mléčnou je velmi překvapen.

Čeští čokolatiéři jsou velmi úspěšní v zahraničí, prestižní cena je Chocolate Awards v Londýně, kde se pravidelně umísťuje skvěle čokoláda od Jordi´s. Vloni ve své kategorii vyhrála Míšina čokoláda z Prahy. 

Naše muzeum s příchodem čokolatiéra Jiřího Soukupa také začalo vyrábět svoji vlastní "bean to bar" z bobů z Nikaraguy. V nabídce je mléčná i hořká a je to určitě TOP čokoláda, kterou v našem muzejním obchodě zakoupíte. Je součástí i našich degustací a s čokolatiérem Jirkou se můžete osobně v muzeu potkat. 

Platební metody Platební metody Platební metody

Projekt – Modernizace prostor átria pomocí 3D malby a dekorativních prvků – registrační číslo žádosti 0380001266. Cílem projektu je zatraktivnit návštěvníkům prohlídku muzea. Projekt byl financován Evropskou unií – Next Generation EU.

Financováno Evropskou Unií
Národní plán obnovy
Ministerstvo kultury
Služby JVTP podpora trendů