Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Šedivá čokoláda! Vada na kráse vždy, ale na chuti to nemusí být pravidlem

Jistě jste se někdy setkali s čokoládou, která nebyla lesklá, ale naopak "zešedivěla" a esteticky ztratila na přitažlivosti. Ne vždy šednutí čokolády je na závadu chuti, ale rozhodně vždy je na závadu vzhledu a celkovému dojmu ze sladkého zážitku. Co šednutí způsobuje a jak mu zabránit?

Šednutí čokolády je její reakce na skladování, okolní teplotu nebo i na samotnou výrobu. Může k němu dojít z několika důvodů, nejznámnější jsou asi 4.

Špatně ztemperováno samotným čokolatiérem - tento důvod zákazník nedokáže ovlivnit. Temperace čokolády je jeden z kroků v jejím zpracování, principem je zvýšení a následné prudké snížení teploty čokolády v tzv.temperovacím stroji. Pokud vše proběhne v pořádku, pak je čokoláda lesklá, jemná a nezešedne. 

Špatně skladováno - čokoláda má nejraději pokojovou teplotu. V žádném případě není dobré jí dávat do lednice. Prudká změna teplot způsobuje reakci šednutí. Nemluvě o pachu, který čokoláda v lednici "nasbírá" od ostatních potravin. Takže v tomto případě je čokoláda chuťově v pořádku, ale vzhled velmi trpí.

Čokoláda neobsahuje kakaové máslo, ale náhražkové tuky - ty potom "vylézají" na povrch a mění se v šedou hmotu. Tato čokoláda nejen že nevypadá krásně, ale také špatně chutná. Zkontrolujte si složení na etiketě a teprve pak kupujte....

Čokoláda je prošlá - to je ta úplně nejhorší varianta. Starší ročníky zcela jistě pamatují, jak na Vánoce někdo dostal dárek v podobě luxusní čokolády. "Budeme si ji šetřit na nějakou zvláštní příležitost", to byla častá slova. Jenže čas běžel a luxusní čokoláda ležela ve spíži rok, pak druhý..... a když se náhle objevila, byla už za zenitem a naprosto šedá....

Poučení zní : pokud čokoládu nesníte hned, pak dbejte na skladnění, okolní teplotu. Abyste nebyli nemile překvapeni. 

 -
Počet fotografií: 2
Platební metody Platební metody Platební metody

Projekt – Modernizace prostor átria pomocí 3D malby a dekorativních prvků – registrační číslo žádosti 0380001266. Cílem projektu je zatraktivnit návštěvníkům prohlídku muzea. Projekt byl financován Evropskou unií – Next Generation EU.

Financováno Evropskou Unií
Národní plán obnovy
Ministerstvo kultury
Služby JVTP podpora trendů