Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

O muzeu

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře vám v prostorách třech historických domů, na ploše přes 1000 m2, představuje a mapuje historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonů, tabulek, pralinek, figurek. Expozice se věnuje i historii obalů a reklamních plakátů, k vidění jsou i porcelánové či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19. st., šlechtický salon či model pěstování kakaa v pralese.

Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Uvidíte marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky… K dispozici pro všechny hravé ruce je stálá dílna, kde sami můžete odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem.

V kinosále jsou připraveny filmy o čokoládě a odborníky cukráře můžete pozorovat okénkem přímo z čokolatérie, kde proudí čokoláda ve fontáně.

Vaši návštěvu muzea můžete zakončit nákupem v obchodě - originální suvenýry, pohlednice, knihy a samozřejmě bonbony, figurky, pralinky a mnoho dalšího.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře, Jaromír Jágr

Co v našem muzeu můžete vidět a prožít

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře
  • marcipánové exponáty, čokoládová socha Jaromíra Jágra, čokoládová fontána, marcipánový model Žižkova náměstí, kulturního domu Střelnice a hradu Kotnova
  • historie pěstování a zpracování kakaa, historické obaly a servisy na pití čokolády, šlechtický salon, panenky v marcipánových šatech, galerii čokoládových klobouků
  • pohádkový sklep, čertovské peklo, perníková chaloupka a permoníci
  • čokolatérie s ochutnávkami, obchod s výrobky z muzea a nejen se sladkými suvenýry
  • doprovodné akce a degustace, kurzy modelování s marcipánem a výroby pralinek
  • tvořivá dílna pro všechny – vytvořte si vlastní suvenýr z marcipánu či čokolády
  • výstavu AUTA - přes 30 modelů historických, kultovních, filmových aut

Zveme Vás do čokolatérie

Součástí muzea je i samozřejmě čokolatérie, kde můžete ochutnávat, relaxovat a také okénky sledovat jak se vlastně čokoládové výrobky vyrábí. Naši cukráři přímo před Vašima očima budou tvořit bonbony, pralinky, marcipánové figurky a mnoho dalšího. Zakoupit můžete i sladké suvenýry a další upomínkové předměty. Muzeum zaměstnává většinu zaměstnanců na chráněných místech v chráněné dílně. Koupí výrobku v muzeu chráněnou dílnu podpoříte.

Čokolaterie je součástí expozice muzea, proto se na její návštěvu vztahuje běžné vstupné.

Degustace víno a čokoláda

 

Historie domu
v Kotnovské ulici č. p. 138

Dům v Kotnovské ulici č. p. 138 ve kterém má vzniknout muzeum čokolády a marcipánu se nachází v historickém jádru města Tábor. První datovaná zmínka je z roku 1546 kdy byla v domě hospoda. Další zprávy o tomto domu pocházejí až z let 1654 a 1676, kdy po skončení třicetileté války zůstal dům pustý. Kolem roku 1700 byl dům rozdělen na dva díly, aby v roce 1709 došlo opět k jejich sjednocení a stavebnímu vylepšení. V letech 1860–1863 byl dům v majetku Obce Israelitské.

Dům má mimořádně velikou rozlohu a je jedním z největších ve městě. Překvapující je zejména jeho šířka, která s přihlédnutím k traktování domu i zbytkům nejstarších konstrukcí nasvědčuje vzniku na místě tří gotických samostatných domů. Ke spojení došlo pravděpodobně v 15. st. Stavební zásahy ke kterým došlo v období renesance byly bohužel při dalších rekonstrukcích částečně odstraněny, takže nejpatrnější stopou tohoto období je fasáda domu.

Dům v Kotnovské ulici č. p. 138

Rozsáhlou rekonstrukcí prošel objekt kolem roku 1970 avšak tyto zásahy stavebně-architektonické čistotě domu nijak nepřispěly. Předposlední majitel zřídil v objektu svou galerii a tudíž byl prostor upraven k výstavnictví bez zbytečného dělení příčkami. To možná přispělo k rozhodování o využití domu, když dům v roce 2006 koupila současná majitelka.

Vzhledem k tomu, že provozuje po celé republice síť obchodů s čokoládou a marcipánem, bylo o náplni jak dům využít předem jasno. Vzrůstající zájem lidí o čokoládu je spojen s novými vědeckými studiemi o blahodárných účincích čokolády na lidský organismus.

Články v časopisech a reklama z televizních obrazovek napomáhá zájmu o čokoládu avšak velice málo lidí ví kdy a jak se čokoláda začala používat. Tento fakt také přispěl k rozhodování o smyslu a účelnosti vybudovat v objektu muzeum čokolády a marcipánu. Ukázat návštěvníkům nejen výrobu čokoládových bonbonů a marcipánových figurek, ale zavést je do historie a trochu i v jiné poloze rozšířit obzor pohledu na toto konzumní zboží.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře