Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Blog

Výlet za gastronomií do Tábora

Nejen za čokoládou můžete vyrazit do našeho města. Tábor je bezesporu zajímavou zastávkou pro všechny gurmány a výletníky, kteří rádi tráví čas v klidu kaváren, u dobrého jídla a pití.

Šedivá čokoláda! Vada na kráse vždy, ale na chuti to nemusí být pravidlem

Jistě jste se někdy setkali s čokoládou, která nebyla lesklá, ale naopak "zešedivěla" a esteticky ztratila na přitažlivosti. Ne vždy šednutí čokolády je na závadu chuti, ale rozhodně vždy je na závadu vzhledu a celkovému dojmu ze sladkého zážitku. Co šednutí způsobuje a jak mu zabránit?

Tloustne se po čokoládě ?

Na jednoduchou otázku není jednoduchá odpověď, i když na první dobrou se nabízí jednoznačně ANO.

Kdo byl první ? Mayové, Aztékové nebo Olmékové?

Kakaovník je základ každé čokolády. Roste v tropickém pásmu kolem rovníku a potřebuje hlavně teplo a vlhko. Přímé sluníčko nemá rád, proto se rád "schová" pod banánové listy. Latinský název "Theobroma cacao" znamená v překladu "pokrm Bohů". Kdo začal jako první kakaové boby zpracovávat? Jednoznačně Indiáni.

BEAN TO BAR - od bobu po tabulku

Anglický název BEAN TO BAR znamená v překladu "od bobu po tabulku" a vlastně se jedná o nejzajímavější a nejoriginálnější postup výroby špičkové čokolády. V zahraničí běžná věc, u nás novinka. Před 6 lety existovala v České republice pouze jediná firma - hradecká Jordi´s. V roce 2018 už je v ČR 31 výrobců.

ČOKOLÁDOVÉ KOLEKCE - VÁNOČNÍ TRADICE NEBO PŘEŽITEK ?

Vánoční kolekce neodmyslitelně patří k českým Vánocům. A jedná se skutečně o ryze českou specialitu a český vynález. Bonbony nebo duté figurky se zavěšením na stromeček se datují do roku 1892, kdy majitel továrny Velim Adolf Glaser vyrobil první kolekci. Kolekce se úspěšně vyvážely i do zahraničí, zejména do Francie a USA.