Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Blog

Inspirace čokoládou !

Základem každé čokolády jsou kakaové boby, to je známá věc. Jejich zpracováním vzniká kakaová hmota, kakaový prášek a kakaové máslo. S těmito ingrediencemi se však nesetkáte pouze u potravin.

Marcipán je sladká pochoutka z Orientu

Asi každý ví, že marcipán je směs mandlí a cukru a že to je hmota určená především k dekorování dortů, zákusků, výrobě figurek. 

Čokoládování - proč přijet na festival ?

Festival čokolády v Táboře probíhá každý rok v říjnu, po hlavní turistické sezóně, kdy není ještě úplá zima a není ani horko, které čokoládě nedělá dobře. Jak nápad s festivalem vznikl? Proč přijet zrovna v říjnu do Tábora ? Zde minirozhovor s dramaturgyní festivalu Lenkou Želivskou. 

Jak se degustuje čokoláda ?

Čokoláda má stovky podob, chutí a barev. Jako káva, víno, pivo, jídlo... Můžeme degustovat od rána do večera a vždy objevíme nové a nové chutě. Můžeme i kombinovat - třeba sladká vína jsou k čokoládě naprosto ideální. Jak správně čokoládu ochutnávat?

Mýty o čokoládě

I čokoládu provází spousta nepravd a mýtů, kterými se možná řídíte i vy?

ČOKOLÁDOVÝ VLAK - REKORD ZAPSANÝ DO ČESKÉ KNIHY REKORDŮ

Příběh našeho čokoládového vlaku se začal psát před 2 roky. Inspirací byl vlak v Belgii, který je na nádraží a stojí na mini kolejích hned vedle klasických vlaků. A protože je Tábor na křižovatce cest na trase Praha - České Budějovice rozhodli jsme se vyrobit náš vlastní čokoládový vlak.

Proč čokoláda a Tábor ?

Častá otázka našich návštěvníků. Byla v Táboře nějaká významná firma? Nebo je tu nějaká historická tradice? Proč je jediné muzeum svého druhu právě v Táboře?

Už jste slyšeli slovo "tempírka" ?

Temperace čokolády je jeden z kroků při zpracování kakaových bobů. Tzv. tempírka je stroj, ve kterém se čokoláda nejprve prudce zahřeje a pak ochladí. 

Výlet za gastronomií do Tábora

Nejen za čokoládou můžete vyrazit do našeho města. Tábor je bezesporu zajímavou zastávkou pro všechny gurmány a výletníky, kteří rádi tráví čas v klidu kaváren, u dobrého jídla a pití.

Šedivá čokoláda! Vada na kráse vždy, ale na chuti to nemusí být pravidlem

Jistě jste se někdy setkali s čokoládou, která nebyla lesklá, ale naopak "zešedivěla" a esteticky ztratila na přitažlivosti. Ne vždy šednutí čokolády je na závadu chuti, ale rozhodně vždy je na závadu vzhledu a celkovému dojmu ze sladkého zážitku. Co šednutí způsobuje a jak mu zabránit?
1 , 2 |